Svinjetina sa džemom od šipurka
Broj osoba
6
Vreme pripreme:
50 sati
Preporučeno za:
Ručak
Sastojci
- 1 kg svinjetine (leđa)
- 1 kašika mlevene paprike u prahu (slatke)
- 5 komada crnog luka
- 10 suvih šljiva
- 1 čen belog luka
- 1 mali komad đumbira
- 1 kašičica belog bibera u zrnu
- 2 bobice od kleke
- 1 lovorov list
- 700 ml crnog vina
- 2 šargarepe
- 3 kašike putera
- 1 prstohvat cimeta
- 2 kašike džema od šipurka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 prstohvat šećera
- so i biber
- sok od 1 limuna
- sok od 1 pomorandže
- 1 kg svinjetine (leđa)
- 1 kašika mlevene paprike u prahu (slatke)
- 5 komada crnog luka
- 10 suvih šljiva
- 1 čen belog luka
- 1 mali komad đumbira
- 1 kašičica belog bibera u zrnu
- 2 bobice od kleke
- 1 lovorov list
- 700 ml crnog vina
- 2 šargarepe
- 3 kašike putera
- 1 prstohvat cimeta
- 2 kašike džema od šipurka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 prstohvat šećera
- so i biber
- sok od 1 limuna
- sok od 1 pomorandže
Uputstvo za pripremu
1. Korak
Pospite svinjsko meso solju, biberom i mlevenom paprikom i stavite u veliku činiju.
3. Korak
Meso izvadite iz marinade i osušite. Marinadu sačuvajte.
5. Korak
Meso i povrće zatim prelijte sa ½ litra proceđene marinade i sve pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena.
7. Korak
Meso servirajte narezano, a sos poslužite posebno.
2. Korak
Marinada – 2 glavice luka, čen belog luka, đumbir i suve šljive iseckajte i dodajte mesu zajedno sa biberom u zrnu, bobicama kleke i lovorovim listom. Sve prelijte crvenim vinom i limunovim sokom. Pokrijte meso i ostavite da odleži u marinadi na hladnom mestu 2 dana. Povremeno okrećite meso.
4. Korak
Kratko propržite meso sa svake strane na zagrejanom puteru. Začinite ga solju, biberom i cimetom. Dodajte šargarepu i preostali luk i još malo propržite.
6. Korak
Sos – Izvadite meso i držite ga toplo u isključenoj rerni a mesni temeljac procedite u šerpu i ostavite da provri. Mešanjem dodajte džem od šipurka, pavlaku za kuvanje i začinite smesu sa solju, biberom i šećerom. Dodajte sok od pomorandže i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu.
1. Korak
Pospite svinjsko meso solju, biberom i mlevenom paprikom i stavite u veliku činiju.
2. Korak
Marinada – 2 glavice luka, čen belog luka, đumbir i suve šljive iseckajte i dodajte mesu zajedno sa biberom u zrnu, bobicama kleke i lovorovim listom. Sve prelijte crvenim vinom i limunovim sokom. Pokrijte meso i ostavite da odleži u marinadi na hladnom mestu 2 dana. Povremeno okrećite meso.
3. Korak
Meso izvadite iz marinade i osušite. Marinadu sačuvajte.
4. Korak
Kratko propržite meso sa svake strane na zagrejanom puteru. Začinite ga solju, biberom i cimetom. Dodajte šargarepu i preostali luk i još malo propržite.
5. Korak
Meso i povrće zatim prelijte sa ½ litra proceđene marinade i sve pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena.
6. Korak
Sos – Izvadite meso i držite ga toplo u isključenoj rerni a mesni temeljac procedite u šerpu i ostavite da provri. Mešanjem dodajte džem od šipurka, pavlaku za kuvanje i začinite smesu sa solju, biberom i šećerom. Dodajte sok od pomorandže i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu.
7. Korak
Meso servirajte narezano, a sos poslužite posebno.