BLAGOTVORNA SVOJSTVA ŠIPURKA
Šipurak je poznat po svojoj učinkovitosti u održavanju dobrog imunološkog statusa, štiti od gripa i prehlade, utiče na smanjenje iscrpljenosti i umora. Poboljšava metabolizam i stvaranje kolagena. Najnovije studije su pokazale da značajno smanjuje bolove i ima jaka protivupalna svojstva. Zbog toga redovno konzumiranje šipurka uspešno se može koristiti kod:
Osteoartritisa
Reume
Osteoporoze
Povišenog nivoa šećera
Povišenog nivoa LDL-a i triglicerida
Gojaznosti
Poboljšanja rada bubrega
Poboljšanja rada jetre
Alchajmerove bolesti
Atopičnog dermatitisa
Usporavanja starenja kože, zaštite desni, zuba, hrskavice i zglobova
Problema sa probavom i dijareje
Infekcija određenih bakterija i virusa
Raka
Povećanog oksidativnog stresa (intenzivna fizička aktivnost, psihička iscrpljenost…)
NUTRITIVNE VREDNOSTI NAŠEG DIVLJEG ŠIPURKA
VITAMINI | MINERALI* |
Vitamin C | Kalijum |
Vitamin E | Magnezijum |
Vitamin B1 | Gvožđe |
Vitamin B2 | Cink |
Vitamin B3 | Nikl |
Vitamin B5 | Mangan |
Vitamin B6 | Bakar |
Vitamin B9 | Selen |
Vitamin K | Silicijum |
Provitamini A | Hrom |
* (MAKRO- I MIKROELEMENTI)
ANTIOKSIDANSI
Polifenoli |
Flavonoidi (kvercetin, rutin, kemferol, katehin, miricetin…) |
Antocijani |
Fenolne kiseline (galna, elaginska, vanilinska, siringinska..) |
Terpenoidi |
Karotenoidi (likopen, lutein…) |
ZASIĆENE I NEZASIĆENE* MASNE KISELINE
α-linoleinska kiselina |
Oleinska kiselina |
Palmitinska kiselina |
Stearinska kiselina |
Linolenska kiselina |
* (OMEGA-3 I OMEGA-6)
OSTALO
Galaktolipidi |
Tilirozid |
Pektin |
Limunska kiselina |
Tanini |
Jabučna kiselina |
Vanilin |
NUTRITIVNE VREDNOSTI NAŠEG DIVLJEG ŠIPURKA
VITAMINI | MINERALI (MAKRO- I MIKROELEMENTI) |
Vitamin C | Kalijum |
Vitamin E | Magnezijum |
Vitamin B1 | Gvožđe |
Vitamin B2 | Cink |
Vitamin B3 | Nikl |
Vitamin B5 | Mangan |
Vitamin B6 | Bakar |
Vitamin B9 | Selen |
Vitamin K | Silicijum |
Provitamini A | Hrom |
ANTIOKSIDANSI
Polifenoli |
Flavonoidi (kvercetin, rutin, kemferol, katehin, miricetin…) |
Antocijani |
Fenolne kiseline (galna, elaginska, vanilinska, siringinska..) |
Terpenoidi |
Karotenoidi (likopen, lutein…) |
ZASIĆENE I NEZASIĆENE (OMEGA-3 I OMEGA-6) MASNE KISELINE
α-linoleinska kiselina |
Oleinska kiselina |
Palmitinska kiselina |
Stearinska kiselina |
Linolenska kiselina |
OSTALO
Galaktolipidi |
Tilirozid |
Pektin |
Limunska kiselina |
Tanini |
Jabučna kiselina |
Vanilin |
Budite na talasu...