Nutritivne vrednosti - vitamin c

BLAGOTVORNA SVOJSTVA ŠIPURKA

Šipurak je poznat po svojoj učinkovitosti u održavanju  dobrog imunološkog  statusa, štiti od gripa i prehlade, utiče na smanjenje iscrpljenosti i umora. Poboljšava metabolizam i stvaranje kolagena. Najnovije studije su pokazale da značajno smanjuje bolove i ima jaka protivupalna  svojstva.  Zbog toga redovno konzumiranje šipurka uspešno se može koristiti kod:

Rose hip berries right Osteoartritisa
Rose hip berries right Reume
Rose hip berries right Osteoporoze
Rose hip berries right Povišenog nivoa šećera
Rose hip berries right Povišenog nivoa LDL-a i triglicerida
Rose hip berries right Gojaznosti
Rose hip berries right Poboljšanja rada bubrega
Rose hip berries right Poboljšanja rada jetre
Rose hip berries right Alchajmerove bolesti
Rose hip berries right Atopičnog dermatitisa
Rose hip berries right Usporavanja starenja kože, zaštite desni, zuba, hrskavice i zglobova
Rose hip berries right Problema sa probavom i dijareje
Rose hip berries right Infekcija određenih bakterija i virusa
Rose hip berries right Raka
Rose hip berries right Povećanog oksidativnog stresa (intenzivna fizička aktivnost, psihička iscrpljenost…)

NUTRITIVNE VREDNOSTI NAŠEG DIVLJEG ŠIPURKA

VITAMINIMINERALI*
Vitamin CKalijum
Vitamin EMagnezijum
Vitamin B1Gvožđe
Vitamin B2Cink
Vitamin B3Nikl
Vitamin B5Mangan
Vitamin B6Bakar
Vitamin B9Selen
Vitamin KSilicijum
Provitamini AHrom

* (MAKRO- I MIKROELEMENTI)

ANTIOKSIDANSI

Polifenoli
Flavonoidi (kvercetin, rutin, kemferol, katehin, miricetin…)
Antocijani
Fenolne kiseline (galna, elaginska, vanilinska, siringinska..)
Terpenoidi
Karotenoidi (likopen, lutein…)

ZASIĆENE I NEZASIĆENE* MASNE KISELINE

α-linoleinska kiselina
Oleinska kiselina
Palmitinska kiselina
Stearinska kiselina
Linolenska kiselina

* (OMEGA-3 I OMEGA-6)

OSTALO

Galaktolipidi
Tilirozid
Pektin
Limunska kiselina
Tanini
Jabučna kiselina
Vanilin

NUTRITIVNE VREDNOSTI NAŠEG DIVLJEG ŠIPURKA

VITAMINIMINERALI (MAKRO- I MIKROELEMENTI)
Vitamin CKalijum
Vitamin EMagnezijum
Vitamin B1Gvožđe
Vitamin B2Cink
Vitamin B3Nikl
Vitamin B5Mangan
Vitamin B6Bakar
Vitamin B9Selen
Vitamin KSilicijum
Provitamini AHrom

ANTIOKSIDANSI

Polifenoli
Flavonoidi (kvercetin, rutin, kemferol, katehin, miricetin…)
Antocijani
Fenolne kiseline (galna, elaginska, vanilinska, siringinska..)
Terpenoidi
Karotenoidi (likopen, lutein…)

ZASIĆENE I NEZASIĆENE (OMEGA-3 I OMEGA-6) MASNE KISELINE

α-linoleinska kiselina
Oleinska kiselina
Palmitinska kiselina
Stearinska kiselina
Linolenska kiselina

OSTALO

Galaktolipidi
Tilirozid
Pektin
Limunska kiselina
Tanini
Jabučna kiselina
Vanilin

Budite na talasu...

Almarosa
error: Sadržaj sajta je zaštićen!