Pumpkin left MUSKATNA TIKVA Pumpkin

Iskustvo koje smo stekli sa divljim šipurkom, odvelo nas je do izuzetno “svestrane“ biljne kulture – muskatne tikve.  Kao njeni veliki ljubitelji, tražili smo kako da je uvedemo u ishranu na što raznovrsniji način, a da zadržimo njeno obilje nutrijenata u velikoj meri.

Odluka je bila laka i jednostavna – liofilizacija celovitog ploda muskatne tikve (kora, pulpa i semenke).

Naša muskatna tikva je ekološki gajena na fruškogorskom polju, zemljištu vrhunskih karakteristika, dok smo procesom liofilizacije uspeli da sačuvamo sve nutrijente i prednosti  celog ploda koji smo samleli u najfiniji prah.

Prah, dakle, sadrži koru, pulpu i semenke sa čim smo postigli jedinstven spoj nutrijenata koje imaju razne zdravstvene prednosti, izvanredan ukus i aromu sveže muskatne tikve. Odličan je dodatak svakodnevnoj ishrani i zdravom načinu života.

Muskatna tikva je posebna vrsta bundeve, kruškolikog oblika i težine od 3 do 8 kg, koja ima visoke nutritivne vrednosti i specifični slatkasto–orašasti ukus. Svaki deo muskatne tikve – kora, pulpa i semenke, sadrži jedinstvene nutritivne sastojke, a upravo svi delovi zajedno, odnosno celovitost ploda, pruža potpunu i izuzetnu blagotvornost za organizam.

Kora sadrži značajne hranljive materije među kojima su karotenoidi, tokoferoli, pektin, vitamin C i niz aminokiselina (triptofan, asparaginska i glutaminska kiselina i arginin).

Pored dijetalnih vlakana, koja imaju važnu ulogu za očuvanje zdravlja, pulpa/meso muskatne tikve sadrži takođe visok nivo C vitamina, te beta karotena, luteina, zeaksantina, vitamine B grupe, vitamin K,  kao i polifenole koji spadaju među najmoćnije prirodne antioksidanse, a ujedno je i značajan izvor minerala.

Semenke muskatne tikve su bogate makroelementima kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum i fosfor i istovremeno sadrže značajne količine mikroelemenata (gvožđe, cink, bakar, selen i mangan). Jedinstvene su po tome što sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina, kao i omega – 3, 6 i 9 nezasićene masne kiseline, a najzastupljenije su oleinska i linolna kiselina. Sadrže i niz drugih korisnih sastojaka od pektina do salicilne kiseline, kao i prirodne antioksidanse i bioaktivne komponente poput polifenolne kiseline, flavonoide, tanine i tokoferole (vitamin E).

Osim što se po izgledu muskatna tikva razlikuje od bundeve, razlikuje im se i ukus. Muskatna tikva je slađa, ima jaču aromu i sadrži više vitamina, makro i mikroelemenata. Tako da na 100 g svežeg ploda, muskatna tikva sadrži prosečno dva puta više dijetalnih vlakana, kao i do dva i po puta više vitamina C od obične bundeve.  Ono što je značajno, jeste koncentracija magnezujuma koga sadrži gotovo tri puta više, kao i dva puta više gvožđa i kalcijuma u odnosu na bundevu. Pored toga se muskatna tikva lakše vari i alergije na nju su izuzetno retke.

Liofilizovani prah celovitog ploda muskatne tikve omogućava uživanje u njenom ukusu i blagodatima tokom cele godine i ima dug rok trajanja. Jednostavan je za upotrebu i savršen je način da svojim obrocima lako dodate zdravu notu. Koristite ga za proteinske šejkove, smuti, napravite sok, pire, supu ili preliv. Dodajte ga prilikom pripreme peciva, testa ili poslastica.

PRAH OD MUSKATNE TIKVE

Šipurak

Visoka nutritivna vrednost

Ekološki način gajenja i liofilizacija celovitog ploda je omogućila da sačuvamo izuzetna nutritivna svojstva. Te stoga našu muskatnu tikvu karakteriše visok sadržaj esencijalnih aminokiselina, omega – 3, 6 i 9 nezasićene masne kiseline i dijetalna vlakna.

Ekološkim načinom gajenja, omogućili smo bogat i raznovrsan nutritivni sastav, a liofilizacijom smo očuvali nutrijente.

Šipurak

Minerali (makro- i mikroelementi)

Sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink, mangan, bakar, selen.

Šipurak

Vitamini

Sadrži provitamine A, vitamine B grupe, vitamin C, vitamin E, vitamin K.

Šipurak

Raznovrsnost upotrebe

Prah se može koristiti kao prirodan dodatak hrani i ima široku upotrebu u kulinarstvu i poslastičarstvu. Može se koristiti kao delimična zamena za pšenično brašno, kao i prirodna boja za hranu ili zaslađivač napicima. Omogućava uživanje u muskatnoj tikvi tokom cele godine.

2.000,00 din.

Detaljnije o prahu

Prah je punog slatkasto-orašastog ukusa i ima izuzetno raskošan nutritivni sastav. Dobijen je procesom sušenja ekološki gajene muskatne tikve u vakuumu, na niskim temperaturama (proces liofilizacije), kako bi se očuvale njene nutritivne vrednosti. Jedinstven je po sadržaju celovitog ploda sa korom, pulpom i semenkama, a ova celovitost pruža mnoge pozitivne efekte na organizam. Sadrži značajnu količinu dijetalnih vlakana i proteina, omega – 3, 6 i 9 nezasićenih masnih kiselina i bogat je izvor karotenoida (provitamina A), vitamina B grupe, vitamina C, E, K, kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, gvožđa, cinka, mangana, bakra, selena.

Prah se rehidrira postepenim dodavanjem 1 šolje vode na svaku ¼ šolje praha uz stalno mešanje, a tako dobijeni pire se može koristiti za pravljenje potaža, nadeva, soseva, raznih slatkih i slanih jela. Prah se može koristiti i dodavanjem 1-2 kafene kašičice u smuti, musli, jogurt, sladoled, dresinge, kao i u smesu za hleb, peciva i kolače.

Neto masa: 200 g

Sastojci: Muskatna tikva (100%)

Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost1613 kJ/381 kCal
Masti3,9 g
Od kojih zasićene masne kiseline<1,2 g
Ugljeni hidrati73,4 g
Od kojih šećeri42,4 g
Proteini13 g
So0,49 g
No gluten 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez aditiva100% prirodno
Bez aditiva Bez glutena Bez dodatog šećera Pogodno za vegane

Pumpkin left MUSKATNA TIKVA Pumpkin

Iskustvo koje smo stekli sa divljim šipurkom, odvelo nas je do izuzetno “svestrane“ biljne kulture – muskatne tikve.  Kao njeni veliki ljubitelji, tražili smo kako da je uvedemo u ishranu na što raznovrsniji način, a da zadržimo njeno obilje nutrijenata u velikoj meri. Odluka je bila laka i jednostavna – liofilizacija celovitog ploda muskatne tikve (kora, pulpa i semenke). Naša muskatna tikva je ekološki gajena na fruškogorskom polju, zemljištu vrhunskih karakteristika, dok smo procesom liofilizacije uspeli da sačuvamo sve nutrijente i prednosti  celog ploda koji smo samleli u najfiniji prah. Prah, dakle, sadrži koru, pulpu i semenke sa čim smo postigli jedinstven spoj nutrijenata koje imaju razne zdravstvene prednosti, izvanredan ukus i aromu sveže muskatne tikve.

Muskatna tikva je posebna vrsta bundeve, kruškolikog oblika i težine od 3 do 8 kg, koja ima visoke nutritivne vrednosti i specifični slatkasto–orašasti ukus. Svaki deo muskatne tikve – kora, pulpa i semenke, sadrži jedinstvene nutritivne sastojke, a upravo svi delovi zajedno, odnosno celovitost ploda, pruža potpunu i izuzetnu blagotvornost za organizam. Kora sadrži značajne hranljive materije među kojima su karotenoidi, tokoferoli, pektin, vitamin C i niz aminokiselina (triptofan, asparaginska i glutaminska kiselina i arginin). Pored dijetalnih vlakana, koja imaju važnu ulogu za očuvanje zdravlja, pulpa/meso muskatne tikve sadrži takođe visok nivo C vitamina, te beta karotena, luteina, zeaksantina, vitamine B grupe, vitamin K,  kao i polifenole koji spadaju među najmoćnije prirodne antioksidanse, a ujedno je i značajan izvor minerala. Semenke muskatne tikve su bogate makroelementima kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum i fosfor i istovremeno sadrže značajne količine mikroelemenata (gvožđe, cink, bakar, selen i mangan). Jedinstvena je po tome da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, kao i omega – 3, 6 i 9 nezasićene masne kiseline, a najzastupljenije su oleinska i linolna kiselina.  Sadrže i niz drugih korisnih sastojaka od pektina do salicilne kiseline, kao i prirodne antioksidanse i bioaktivne komponente poput polifenolne kiseline, flavonoide, tanine i tokoferole (vitamin E).

Osim što se po izgledu muskatna tikva razlikuje od bundeve, razlikuje im se i ukus. Muskatna tikva je slađa, ima jaču aromu i sadrži više vitamina, makro i mikroelemenata. Tako da na 100 g svežeg ploda, muskatna tikva sadrži prosečno dva puta više dijetalnih vlakana, kao i do dva i po puta više vitamina C od obične bundeve.  Ono što je značajno, jeste koncentracija magnezujuma koga sadrži gotovo tri puta više, kao i dva puta više gvožđa i kalcijuma u odnosu na bundevu. Pored toga se muskatna tikva lakše vari i alergije na nju su izuzetno retke.

PRAH OD MUSKATNE TIKVE

2000,00 din.

Prah je punog slatkasto-orašastog ukusa i ima izuzetno raskošan nutritivni sastav. Dobijen je procesom sušenja ekološki gajene muskatne tikve u vakuumu, na niskim temperaturama (proces liofilizacije), kako bi se očuvale njene nutritivne vrednosti. Jedinstven je po sadržaju celovitog ploda sa korom, pulpom i semenkama, a ova celovitost pruža mnoge pozitivne efekte na organizam. Sadrži značajnu količinu dijetalnih vlakana i proteina, omega – 3, 6 i 9 nezasićenih masnih kiselina i bogat je izvor karotenoida (provitamina A), vitamina B grupe, vitamina C, E, K, kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, gvožđa, cinka, mangana, bakra, selena.

Prah se rehidrira postepenim dodavanjem 1 šolje vode na svaku ¼ šolje praha uz stalno mešanje, a tako dobijeni pire se može koristiti za pravljenje potaža, nadeva, soseva, raznih slatkih i slanih jela. Prah se može koristiti i dodavanjem 1-2 kafene kašičice u smuti, musli, jogurt, sladoled, dresinge, kao i u smesu za hleb, peciva i kolače.
Neto masa: 200 g
Sastojci: Muskatna tikva (100%)

Bez aditiva Bez glutena Bez dodatog šećera Pogodno za vegane
Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost1613 kJ/381 kCal
Masti3,9 g
Od kojih zasićene masne kiseline<1,2 g
Ugljeni hidrati73,4 g
Od kojih šećeri42,4 g
Proteini13 g
So0,49 g
No gluten 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez aditiva100% prirodno

Rose hip berries left ŠIPURAK Rose hip berries right

Naš divlji šipurak raste u zaštićenoj zoni prirode, na obodima Nacionalnog parka Fruška gora. Optimalni klimatski i ekološki uslovi doprineli su njegovom izuzetnom nutritivnom sastavu i bogatom ukusu. Ručno branje u trenutku najveće koncentracije nutrijenata i pažljiva selekcija očuvali su njegov kvalitet. Primena savremenih tehnologija i inovacija, spajanje različitih iskustava, povezivanje i saradnja sa drugim zadrugama učinili su naše proizvode jedinstvenim. 

PRAH OD CELOVITOG DIVLJEG ŠIPURKA

NAŠA JEDINSTVENA KREACIJA

Rosehip berries left

Visoka nutritivna vrednost

Liofilizacija omogućava da se sačuvaju izuzetna nutritivna svojstva divljeg šipurka sa oboda Nacionalnog parka Fruška gora.

Rosehip berries left

Minerali (makro- i mikroelementi)

Divlji šipurak sadrži: kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan, cink, bakar, nikl, molibden, selen, hrom i silicijum.

Rosehip berries right

Vitamini

Sadrži vitamin C, provitamin A, vitamin E, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B2, vitamin B6, vitamin K

Rosehip berries right

Bogat izvor antioksidanasa

Prah od šipurka sadrži veliku količinu antioksidanasa, glavne borce protiv slobodnih radikala koji nastaju tokom psihičkog i oksidativnog stresa.

2.400,00 din.

Detaljnije o prahu

Prah od celovitog ploda šipurka je sušen u vakuumu na niskim temperaturama (proces liofilizacije), u cilju očuvanja jedinstvenog nutritivnog sastava. Sadrži plod sa korom, pulpom i semenkama, stoga je bogat izvor vitamina C, B, E i K, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, mangana, cinka, omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina, polifenola i pektina. Koristi se kao prirodni dodatak hrani (smuti, jogurt, čaj, topla čokolada, sokovi) , a može se koristiti prilikom kuvanja (supe, sosevi, prelivi, nadevi, deserti). 100% prirodni voćni prah.

Preporučeni dnevni unos: 5 - 10 g (1-2 kafene kašike)
Neto masa: 200 g
Sastojci: Divlji šipurak (100%)

Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost1622 kJ/382 kcal
Masti2,3 g
Od kojih zasićene masne kiseline0,2 g
Ugljeni hidrati84,5 g
Od kojih šećeri30,6 g
Proteini5,9 g
So0,14 g
No gluten 100No added sugar 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez dodatog šećeraBez aditiva100% prirodno
Bez aditiva Bez glutena Bez dodatog šećera Pogodno za vegane

Rose hip berries left ŠIPURAK Rose hip berries right

Naš divlji šipurak raste u zaštićenoj zoni prirode, na obodima Nacionalnog parka Fruška gora. Optimalni klimatski i ekološki uslovi doprineli su njegovom izuzetnom nutritivnom sastavu i bogatom ukusu. Ručno branje u trenutku najveće koncentracije nutrijenata i pažljiva selekcija očuvali su njegov kvalitet. Primena savremenih tehnologija i inovacija, spajanje različitih iskustava, povezivanje i saradnja sa drugim zadrugama učinili su naše proizvode jedinstvenim. 

PRAH OD CELOVITOG DIVLJEG ŠIPURKA

NAŠA JEDINSTVENA KREACIJA

2.400,00 din.

Prah od celovitog ploda šipurka je sušen u vakuumu na niskim temperaturama (proces liofilizacije), u cilju očuvanja jedinstvenog nutritivnog sastava. Sadrži plod sa korom, pulpom i semenkama, stoga je bogat izvor vitamina C, B, E i K, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, mangana, cinka, omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina, polifenola i pektina. Koristi se kao prirodni dodatak hrani (smuti, jogurt, čaj, topla čokolada, sokovi) , a može se koristiti prilikom kuvanja (supe, sosevi, prelivi, nadevi, deserti). 100% prirodni voćni prah.

Preporučeni dnevni unos: 5 - 10 g (1-2 kafene kašike)

Neto masa: 200 g

Sastojci: Divlji šipurak (100%)

Bez aditiva Bez glutena Bez dodatog šećera Pogodno za vegane
Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost1622 kJ/382 kcal
Masti2,3 g
Od kojih zasićene masne kiseline0,2 g
Ugljeni hidrati84,5 g
Od kojih šećeri30,6 g
Proteini5,9 g
So0,14 g
No gluten 100No added sugar 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez dodatog šećeraBez aditiva100% prirodno
Jogurt med prah
Prah
Kuglice
Prah
Jogurt med prah
Sirove kuglice sa godži bobicama i prahom od šipurka

NAMAZ OD DIVLJEG ŠIPURKA

NISKOKALORIČNI DŽEM SA SAVRŠENIM BALANSOM SLATKOĆE I KISELOSTI.

Rosehip berries left

Mala količina šećera

Napravili smo džem sa smanjenom količinom najkvalitetnijeg nerafinisanog smeđeg šećera od trske.

Rosehip berries left

Nutritivne vrednosti

Spremano na nižim temperaturama radi čuvanja visokih nutritivnih vrednosti.

Namaz od divljeg šipurka
Rosehip berries right

Geografsko poreklo

Napravljen od ručno branog divljeg šipurka sa obronaka Nacionalnog parka Fruška gora.

Rosehip berries right

Selekcija

Brižljivo birani najkvalitetniji plodovi divljeg šipurka.

600,00 din.

Detaljnije o namazu

Namaz od divljeg šipurka sa smanjenom količinom najkvalitetnijeg smeđeg šećera koji osvaja sva čula. Visok sadržaj vitamina C. Izvrstan uz tost, palačinke, kroasane i poslastice.

Neto masa: 410 g

Sastojci: Divlji šipurak (77%), nerafinisani smeđi šećer od šećerne trske (23%)

Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost706 kJ/166 kCal
Masti0,1 g
Od kojih zasićene masne kiseline<0,1 g
Ugljeni hidrati41,1 g
Od kojih šećeri38,6 g
Proteini0,2 g
So0,1 g
No gluten 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez aditiva100% prirodno

NAMAZ OD DIVLJEG ŠIPURKA

NISKOKALORIČNI DŽEM SA SAVRŠENIM BALANSOM SLATKOĆE I KISELOSTI.

Namaz od divljeg šipurka

600,00 din.

Namaz od divljeg šipurka sa smanjenom količinom najkvalitetnijeg smeđeg šećera koji osvaja sva čula. Visok sadržaj vitamina C. Izvrstan uz tost, palačinke, kroasane i poslastice.

Neto masa: 410 g

Sastojci: Divlji šipurak (77%), nerafinisani smeđi šećer od šećerne trske (23%)

Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost706 kJ/166 kCal
Masti0,1 g
Od kojih zasićene masne kiseline<0,1 g
Ugljeni hidrati41,1 g
Od kojih šećeri38,6 g
Proteini0,2 g
So0,1 g
No gluten 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez aditiva100% prirodno
Palačinke
Hleb sa džemom
Vanilice
Palačinke
Namaz od šipurka 3
Vanilice

PRELIV OD DIVLJEG ŠIPURKA

MINIMALNA KOLIČINA ŠEĆERA

Rosehip berries left

Mala količina šećera

Napravili smo sirup sa minimalnom količinom najkvalitetnijeg nerafinisanog smeđeg šećera od trske.

Rosehip berries left

Nutritivne vrednosti

Spremano na niskim temperaturama radi čuvanja visokih nutritivnih vrednosti.

Preliv od divljeg šipurka
Rosehip berries right

Geografsko poreklo

Napravljen od ručno branog divljeg šipurka sa obronaka Nacionalnog parka Fruška gora.

Rosehip berries right

Selekcija

Brižljivo birani najkvalitetniji plodovi divljeg šipurka.

600,00 din.

Detaljnije o prelivu

Preliv sa smanjenom količinom najkvalitetnijeg smeđeg šećera pripreman na nižim temperaturama kako bi što više sačuvali nutritivne vrednosti divljeg šipurka. Idealan kao preliv za sladolede, kolače, sve vrste deserata i kao dodatak čaju i drugim napicima. Visok sadržaj vitamina C.

Neto masa: 335 g

Sastojci: Divlji šipurak (77%), nerafinisani smeđi šećer od šećerne trske (23%)

Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost623 kJ/147 kCal
Masti0,1 g
Od kojih zasićene masne kiseline<0,1 g
Ugljeni hidrati36,2 g
Od kojih šećeri30,2 g
Proteini0,2 g
So0,1 g
No gluten 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez aditiva100% prirodno

PRELIV OD DIVLJEG ŠIPURKA

PRIPREMANO NA NIŽIM TEMPERATURAMA RADI OČUVANJA SVIH NUTRIJENATA

Preliv od divljeg šipurka

600,00 din.

Preliv sa smanjenom količinom najkvalitetnijeg smeđeg šećera pripreman na nižim temperaturama kako bi što više sačuvali nutritivne vrednosti divljeg šipurka. Idealan kao preliv za sladolede, kolače, sve vrste deserata i kao dodatak čaju i drugim napicima. Visok sadržaj vitamina C.

Neto masa: 335 g

Sastojci: Divlji šipurak (77%), nerafinisani smeđi šećer od šećerne trske (23%)

Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100 g proizvoda:
Energetska vrednost623 kJ/147 kCal
Masti0,1 g
Od kojih zasićene masne kiseline<0,1 g
Ugljeni hidrati36,2 g
Od kojih šećeri30,2 g
Proteini0,1 g
No gluten 100No additive 100Natural product 100
Bez glutenaBez aditiva100% prirodno
Kuglof
Sladoled
Predjelo
Kuglof sa prelivom
Sladoled i preliv
Predjelo

Budite na talasu...

Almarosa - prsti
error: Sadržaj sajta je zaštićen!